Hajóval még a Vaskapun is túl

1. nap: Áthajózás Magyarországon
Behajózás reggel Budapesten, Újpesten (1654-es folyamkilométer). Az egész napos hajózás során a következő látnivalókat érintjük: Csepel (Szabadkikötő), Százhalombatta, Ercsi (Eötvös-emlékmű), Tass (Csepel-sziget vége), Dunaföldvár (vár), Paks (város és erőmű), Sió-torkolat, Gemenci erdő, Baja (Sugovica, IV. Károly királyunk és Türr István emlékműve), Kádár-sziget, Dunaszekcső (löszfal). Kikötés Mohácson (1447-es fkm) este 7 óra körül között. Vízparti szálláshely elfoglalása, vacsora.

2. nap: Az alföld peremén, keletnek fordulva
Indulás reggel Mohács városból Mohács határra. Határvizsgálat után rövidesen elhagyjuk az országot. Második napi hajóutunkon a következő látványosságokat, érdekességeket érintjük: Ferenc-csatorna (bácskai csatornarendszer), Kopácsi-rét, Dráva-torkolat, Erdőd (vár és az egykori Budapest—Adria komp), Vukovár (a délszláv háború emlékezete), Fruska Gora hegység, Újlak (az Újlakiak fészke), Kapisztrán Szent János sírja, Pétervárad. Este 7-8 óra között kikötünk Újvidéken (1255-ös fkm). Szerb beléptető határvizsgálat után autóbuszos transzfer a szállodába, szállásunk elfoglalása.

3. nap: A növekvő Dunán
Reggeli után felmegyünk a péterváradi várba. Megtekintjük a Monarchia nagy erődjét és a híres óratornyot, majd séta a belvárosban. Késő délelőtt indulunk Újvidékről hajóval. Napunk látnivalói a Dunáról: a béskai híd, a Kerekedi-sziget nomád világa, Titeli-löszfal, a Tisza torkolata, Zimony (millenniumi torony, a Nagy-Hadisziget). Elérve a Szávát, behajózunk a nagy folyóba, kikötünk a szerb fővárosban, Belgrádban (1170-es fkm). Transzferbusszal utazunk a nándorfehérvári várhoz. Séta a nagy kiterjedésű erősségben, majd elfoglaljuk szállásunkat.

4. nap. Közép-Dunán az áttörésig
Reggel indulás hajóval Belgrádból. A Dunán lefelé haladva rövidesen jön Pancsova város a Temes torkolatával és világítótornyokkal. További fő látványosságok: Szendrő vára, delibláti homokpuszta, rámi kiszélesedés (3,5-4 km széles Duna), Újharam vára, Néra-torkolat, majd az Ezüst- tavat elérve kikötünk Veliko Gradiste-n. (1059-es fkm) Autóbusszal a galambóci várhoz megyünk, megcsodáljuk az Al-Duna elején, meredek hegyoldalban álló csipkés várat. Szállásunk az Ezüst-tó partján lesz, kora este fürdőzési lehetőség is van a népszerű üdülőhelyen.

5. nap. A Zuhatag, a Kazán-szorosok, a Vaskapu I. vízlépcső
Elhajózva Gradiste-ről a Krassó-Szörényi-érchegység nyúlványainak egyre magasabb hegyei övezik a Dunát. Az Ómóldova-sziget után hirtelen kiszélesedik a folyó, előttünk a már ismerős Galambóc, itt Babakay-sziklánál elérjük a Duna-áttörést, megcsodáljuk a Baross-táblát, majd jönnek az egykori Zuhatag szorosai: a Sztenka, a Kozla-Dojke, az Izlasz-Tachtália, a Szvinica. Háromtorony vára, a történelmi Magyarország legdélebbi pontja után a Jucz-szorosba érünk. Kisvártatva feltűnik a Nagy Kazán-szoros: Széchenyi-emléktába, Ponikova- és Veterani-barlang, jelzőállomások. A dunatölgyesi öböl után jön a Kis-Kazán-szoros, Trajanus-tábla. Elhajózunk Orsova mellett, befordulunk a Sipi-szorosba, melynek végén áll a Vaskapu I. vízlépcső. A 30 méteres szintkülönbségű zsilipelés időtartamától függően kikötés a zsilip alatt 10 km-re lévő Kladovón (933-as fkm) valamikor délután. Elbúcsúzunk a hajótól, szállásunkra sétálunk. (Korai kikötés esetén látogatás Fetislam várában és az erőmű múzeumában.) A duzzasztón autóbusszal átkelve belépünk Romániába, szállás Szörényváron.

6. nap. A Bánság
Reggeli után hazaindulunk autóbusszal. Meglátogatjuk a Duna mellé épült Fetislam várát. Ezúttal a Vaskapu I. vízlépcső tetején haladunk átkelve Romániába. Utazás a Sipi-szoros mentén, ezúttal a partról csodálhatjuk a vidéket. Orsovánál magunk mögött hagyjuk a Dunát. Látogatás Herkulesfürdőn, a Monarchia híres fürdőhelyén, majd Temesvár érintésével Budapestre utazunk. Érkezés az esti órákban.

Időpont: 2023. augusztus 2-7 (6 nap/5 éjszaka).
Elhelyezés: három- és négycsillagos szállodákban, 2 ágyas, fürdőszobás szobákban
Ellátás: reggeli (fakultatív félpanzió)
Utazás
: hajóval és kényelmes, légkondicionált autóbusszal
Idegenvezetés

Teljes részvételi díj: 244 000 Ft/fő
Ebből: részvételi díj: 218 000 Ft/fő
Ebből kikötői illeték: 26 000 Ft/fő
Útlemondási biztosítás: 2,5 %
Egyágyas felár: 31 000 Ft/fő
Félpanziós felár: 34 800 Ft/fő
Audio guide (rádió adó-vevős idegenvezetés): 2023-tól benne van a részvételi díjban
A részvételi díj a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás árát (3 600 Ft/fő) és a belépőket (kb. 10 EUR) nem tartalmazza.

Hajóskaland a Vaskaputól Újvidékig

2023.05.17-21.

Részletes program...

Hajózás Győrből Melkbe

2023. június 23-25

Részletes program...

Hajózás a Felső-Duna legszebb szakaszain Passauba

2023. szeptember 15-19.

Részletes program...