Hazahajózás Passauból

1. nap:  Budapest – Melk – Grein – Linz
Indulás Budapestről reggel 6 órakor. Autóbuszos utazás rövid pihenőkkel Melkbe, ahol megnézzük a híres, bencés apátságot: márványterem, könyvtár, templom, múzeum. Továbbutazás a szépséges Strudenben fekvő bájos Grein városkába, ahol felkeressük a Szász-Coburg-Gotha család kastélyát. Következő állomásunk Linz, Felső-Ausztria fővárosa, ahol belvárosi sétát teszünk: a dóm, a városháza, Mozart ház, főtér. Szállás a városban.

2. nap: Linz – Passau – Donauschlinge – Linz
Reggeli után Passauba utazunk. Városnézésünk során felkeressük a dómot, mely a világ egyik legnagyobb orgonájának is helyet ad, Gizella királynénk sírját, majd az óváros bájos utcácskáiban sétálva eljutunk az Inn, az Ilz és a Duna összefolyásához. Behajózás után elindulunk hajónkkal völgymenetben a 2225-ös folyamkilométertől. A német-osztrák határszakaszon elérjük a jochensteini vízlépcsőt. Első zsilipelésünk után osztrák területre érve nekivágunk a Duna legfestőibb szakaszának, áthaladunk a hajózható részt tekintve legkisebb sugarú kanyaron, a Donauschlingén (Duna-hurok). Több mint 40 km-en át hajózunk erdős hegyek között, kiérve a wörth-i síkra még kétszer zsilipelünk: Aschachnál, majd az ottensheimi kastély felett. Kora este elérjük Linzet (2135-ös fkm). Szállás az előző napi helyen.

A jochensteini zsilipben.

3. nap: Linz – Wallsee – Maria Taferl – Wachau – Dürnstein – Krems
Reggeli után autóbusszal Wallsee-be (2093 fkm) utazunk, itt szállunk fel hajónkra. Hamarosan elérjük a Felső-Duna egyik legszebb szakaszát, a Struden-t, az egykor hírhedten veszélyes víziutat, a Duna erdőkkel, hegyekkel körbevett szűkületét. A vízről pompás rálátás nyílik Werfenstein várára, Greinburg kastélyára. Mire kitágul előttünk a környék elérjük az első nap már megismert ybbs-i vízlépcsőt, majd kikötünk Marbachban. Autóbusszal felmegyünk a Niebelungengau hegyeire, megnézzük a Maria Taferl csodálatos kegytemplomát és annak kincstárát. Emmersdorfban visszaszállunk hajónkra, és kisvártatva elérjük a Duna – a Vaskapu mellett – leghíresebb szakaszát, a Wachau-t. Ahogy a melki apátság lenyűgöző épülete távolodik, úgy tűnik fel Schönbühel kastélya, a Duna-mente egyik legjellemzőbb épületegyüttese, majd Aggsbach Dorfban kikötünk, s buszunkkal felmegyünk a hegycsúcson magasló Aggstein várához, ahonnan pazar panoráma tárul elénk. Hajónkra visszaszállva a híres bortermő vidék szőlős hegyoldalai között hajózunk Kremsig (2002 fkm), városnézés után foglaljuk el a városban lévő szállásunkat.

4. nap: Krems – Klosterneuburg – Tulln – Hainburg – Pozsony

Reggeli után autóbusszal Klosterneuburgba utazunk, megcsodáljuk az ausztriai Habsburgok „Escorial-jának” elképzelt Ágoston-rendi kolostort, majd Tullnba utazunk. Itt az Attila hun vezér lánykérését ábrázoló szoborcsoportnál hajóra szállunk (1964-es fkm). Rövidesen zsilipelünk Greifensteinnél, majd elérjük Bécset. Áthajózunk az osztrák fővároson, annak számtalan hídja alatt, látva a modern Bécs felhőkarcolóit. Freudenaunál újabb zsilip, majd a nagyon sebes „bécsi Dunán” gyorsan közeledünk a Kárpát-medence felé. Hainburgnál búcsúzunk Ausztriától, csupán egyetlen kanyar, és felettünk, a sziklákon ott áll Dévény vára. Ez a Porta Hungarica. Kisvártatva feltűnik Pozsony, itt kikötünk 1868-as fkm), és sétát teszünk az óvárosban: a koronázó székesegyház, a reformkori országgyűlések háza, a tűztorony és megannyi más látnivaló egykori fővárosunkban. Szállás az óváros szomszédságában.

5. nap: Pozsony – Bős – Győr – Budapest
Reggeli után hajóra szállva nekivágunk az utolsó 100 km-nek. Pozsony alatt hamar elérjük a bősi duzzasztó felvizét, a tóvá szélesedő folyón, majd az erőmű üzemvíz csatornájában hajózunk a zsilipig. Útközben megismerkedünk a Bős-nagymarosi Vízlépcsőrendszer történetével, tervezett működésével, megvalósult részével. Legnagyobb szintkülönbségű zsilipelésünk után elérjük a sebes szigetközi Dunát. A Felső-Duna földrajzi értelemben vett alsó pontján, Gönyünél (1794-es fkm) befordulunk a Mosoni-Dunába, a véneki torkolati műnél zsilipelünk, majd felhajózunk Győrbe (14-es fkm), a történelmi belvárosban kikötünk. Innen autóbusszal utazunk Budapestre, érkezés a kora esti órákban.

Időpont:                      2023. szeptember 19-23, (5 nap/4 éj)
Elhelyezés:                  szállodában***, ****, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban.
Ellátás:                        reggeli, vagy félpanzió
Utazás:                        hajóval és autóbusszal
Alap részvételi díj:       243 500 Ft/fő
Ebből részvételi díj: 223 500 Ft/fő
Ebből kikötői illeték: 20 000 Ft/fő
Útlemondási biztosítás: a befizetett díjak 2,5 %-a
Utasbiztosítás: 3000 Ft/fő

Egyágyas felár:            78 600 Ft/fő
Félpanziós felár:          44 800 Ft/fő
Rádióvevős fülhallgató:           2023-tól a részvételi díjban
Belépők: kb. 45 EUR.

Hajóskaland a Vaskaputól Újvidékig

2023.05.17-21.

Részletes program...

Hajózás Győrből Melkbe

2023. június 23-25

Részletes program...

Hajózás a Felső-Duna legszebb szakaszain Passauba

2023. szeptember 15-19.

Részletes program...