Hajóval Passauba

1. nap. (Budapest –) Győr – bősi vízlépcső – Pozsony

Indulás reggel autóbusszal Budapestről, érkezés Győr barokk belvárosába. Az autóbusszal érkezők és a Győrből indulók felszállnak a Mosoni-Dunán a belvárosnál (14-es folyamkilométer) álló hajóra. Hajózás a Mosoni-Dunán lefelé Vénekig (1,5-ös fkm), itt az új zsilipen való átkelés után elérjük a Nagy-Dunát (1794-es fkm). Hajózás a Szigetköz mellett az innen már felsőszakasz jellegű folyamon. Bősnél zsilipelve a felvízen folytatjuk utunkat, a templomok tornyával egy magasságban hajózunk. Somorja térségében tóvá terebélyesedik a Duna. Megismerjük a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer történetét, működését. A víztározó felett az ismét sebes Dunán érjük el Pozsonyt (1868-as fkm) a bősi zsilipelés időtartamától függően késő délután. A történelmi belvárosban tett városnéző sétával zárjuk a napot.

2. nap. Pozsony – Dévény – Bécs – Tulln – Krems
Reggeli után autóbusszal Dévénybe (1880-as fkm) utazunk, a vár tövében, a Porta Hungarica-nál hajóra szállunk, s elindulunk a sebes Dunán felfelé. A Morava folyó torkolatától már Ausztriában hajózunk. Rövidesen feltűnik a bájos Hainburg városa. Bécs közelében zsilipelünk Freudenaunál, majd áthajazunk az osztrák fővároson, megismerkedünk az osztrák főváros hídjaival és az ENSZ negyeddel. A Bécsi Erdő hegyeit kerülve elérjük a greifensteini zsilipet, majd kikötés Tullnban (1965-ös fkm). Megcsodáljuk a Niebelung Legenda egy eseményét feldolgozó szoborcsoportot, mely Attila hun vezér lánykérését mutatja be. Tullnból autóbusszal szállásunkra, Kremsbe utazunk.

3. nap. Dürnstein – Aggstein – Persenbeug – Grein – Linz
Reggeli után autóbusszal a közeli Dürnstein városkába utazunk: séta a bájos utcákon, látogatás az apátságban, dunai panoráma a híres kék torony alatti teraszról. Hajóra szállunk (2008-as fkm) és elindulunk a Kulturális Világörökség részét képező Wachau kultúrtájon a szőlő és sárgabarack termelés vidékén. Jönnek sorra a Wachau szép kis települései: Weißenkirchen, Spitz, majd a Vénuszáról híres Willendorf. Aggsbachnál kikötünk, aki szeretne, autóbusszal felmegy az aggsteini várhoz, ahol a Wachau vidékének legszebb panorámájában gyönyörködhetünk. A hajó közben továbbhalad Schönbühel kolostora, majd híres kastélya mellett, aztán feltűnik a melki apátság. Melkben kikötés, visszaszállnak a várlátogató utasok. Újabb zsilipelés következik, majd végighajózunk a Nibelungengau nevű, lankás hegyekkel övezett folyószakaszon. Zsilipelés a persenbeugi Habsburg-kastély tövében. Itt született utolsó királyunk, IV. Károly. A duzzasztó felett a Strudengau mesébe illő világa következik. A Wörth-sziget felett Greinben (2178-as fkm) kikötünk, majd linzi szállásunka megyünk autóbusszal.

4. nap. Mauthausen – Linz – Donauschlinge – Schlögen
Reggeli után városnéző sétára indulunk Linz belvárosában: a régi dóm, a jezsuita templom, az ’56-os tábla, a főtér, az óváros középkori épületei. Majd autóbusszal Mauthausenbe megyünk, ahol hajóra szállunk (2112 fkm). Indulás után rövidesen zsilipelünk Abwindennél, tovább hajózva felfelé a Traun folyó torkolata felett megismerjük Linz másik arcát: az acél- és vegyi üzemek világát, a kikötők sorát, ahol évente közel 3 millió tonna árut rakodnak. A hajógyárat elhagyva beérünk Linz belvárosába, a Dunáról szemlélhetjük a reggeli sétánk helyszíneit. Linz felett szép, szabadfolyású szakaszon hajózunk az ottensheimi vízlépcsőig, zsilipelünk, és hajózunk tovább a Malom-vidék felé. A közeli aschachi zsilipnél elérjük a hegyeket. A zsilipben 16 métert megyünk felfelé, majd a hatalmas kapuk kinyílása után a Duna tündérvilágába érünk. Az erdős hegyek között kanyargunk a festői szakaszon egészen a híres Donauschlingéig (Duna-hurok), itt Schlögennél (2187-es fkm) kikötünk, majd autóbusszal visszamegyünk Linzbe.

5. nap. Schlögen – Engelhartszell – Passau
Linzből visszabuszozunk Schlögenbe. Aki szeretne felszáll a hajóra, aki meg szeretné megnézni az engelszelli trappista apátságot, az továbbutazik autóbusszal szorosan a Duna mellett Engelhartszellbe. Az apátságban megnézik a templomot és a kerengőt, vásárlási lehetőség a kolostor termékeiből, a trappisták híres sajtjából és likörjéből. A hajó közben továbbra is szépséges hegyek között halad Schlögenből (2187-es fkm), majd Engelhartszellnél kiköt. Itt felszállnak a kolostor-látogatók és a csoport együtt éri el rövidesen a szép jochensteini vízlépcsőt és a híres, sziklán álló Nepomuki Szent János szobrot. Másfél óra múltán feltűnik a Duna ékköve, Passau a három folyó összefolyásával. Kikötünk (2225-ös fkm), búcsút véve a hajótól városnéző sétára indulunk: Gizella királynénk sírja, a dóm és benne Európa legnagyobb orgonája, szűk sikátorok, középkori épületek. Városnézés után szabadprogram, vásárlási lehetőség. Délután indulás haza autóbusszal, egészségügyi megállókkal érkezés Budapestre 23 óra körül.

Időpont:                      2023. szeptember 15-19 (5 nap/4 éjszaka)
Elhelyezés:                  szállodában***, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban.
Ellátás:                        reggeli, vagy félpanzió
Utazás:                        hajóval és autóbusszal
Alap részvételi díj:       237 900 Ft/fő
Ebből részvételi díj: 218 400 Ft/fő
Ebből kikötői illeték: 19 500 Ft/fő
Útlemondási biztosítás: 2,5 %
Utasbiztosítás: 3 000 Ft/fő

Egyágyas felár:            77 000 Ft
Félpanziós felár:          44 800 Ft
Rádióvevős fülhallgató: 2023-tól a részvételi díjban
Belépők: kb. 45 EUR.

Hajóskaland a Vaskaputól Újvidékig

2023.05.17-21.

Részletes program...

Hajózás Győrből Melkbe

2023. június 23-25

Részletes program...

Hajózás a Felső-Duna legszebb szakaszain Passauba

2023. szeptember 15-19.

Részletes program...