Hajóval Passauba

1. nap. (Budapest –) Győr – bősi vízlépcső – Pozsony

Indulás reggel autóbusszal Budapestről, érkezés Győr barokk belvárosába. Az autóbusszal érkezők és a Győrből indulók felszállnak a Mosoni-Dunán a belvárosnál (14-es folyamkilométer) álló hajóra. Hajózás a Mosoni-Dunán lefelé Vénekig (1,5-ös fkm), itt az új zsilipen való átkelés után elérjük a Nagy-Dunát (1794-es fkm). Hajózás a Szigetköz mellett az innen már felsőszakasz jellegű folyamon. Bősnél zsilipelve a felvízen folytatjuk utunkat, a templomok tornyával egy magasságban hajózunk. Somorja térségében tóvá terebélyesedik a Duna. Megismerjük a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer történetét, működését. A víztározó felett az ismét sebes Dunán érjük el Pozsonyt (1868-as fkm) a bősi zsilipelés időtartamától függően késő délután. A történelmi belvárosban tett városnéző sétával zárjuk a napot.

2. nap. Pozsony – Dévény – Bécs – Tulln

Reggeli után autóbusszal Dévénybe (1880-as fkm) utazunk, a vár tövében, a Porta Hungaricanál hajóra szállunk, s elindulunk a sebes Dunán felfelé. A Morava folyó torkolatától már Ausztriában hajózunk. Rövidesen feltűnik a bájos Hainburg városa. Bécs közelében zsilipelünk Freudenaunál, majd áthajózunk az osztrák fővároson, megismerkedünk az osztrák főváros hídjaival és az ENSZ negyeddel. A Bécsi-erdő hegyeit kerülve elérjük a greifensteini zsilipet, majd kikötés Tullnban (1964-es fkm). Megcsodáljuk a Niebelung legenda egy eseményét feldolgozó szoborcsoportot, mely Attila hun vezér lánykérését mutatja be a kis Csaba királyfival. Szállásunk Tulln közponjában, közvetlenül a kikötő mellett lesz. Félpanziót kérők egy belvárosi étteremben kapnak vacsorát.

3. nap. Dürnstein – Aggstein – Persenbeug – Grein – Linz
Reggeli után autóbusszal a közeli Dürnstein városkába utazunk: séta a bájos utcákon, látogatás az apátságban, dunai panoráma a híres kék torony alatti teraszról. Hajóra szállunk (2008-as fkm) és elindulunk a Kulturális Világörökség részét képező Wachau kultúrtájon a szőlő és sárgabarack termelés vidékén. Jönnek sorra a Wachau szép kis települései: Weißenkirchen, Spitz, majd a Vénuszáról híres Willendorf. Aggsbachnál kikötünk, aki szeretne, autóbusszal felmegy az aggsteini várhoz, ahol a Wachau vidékének legszebb panorámájában gyönyörködhetünk. A hajó közben továbbhalad Schönbühel kolostora, majd híres kastélya mellett, aztán feltűnik a melki apátság. Melkben kikötés, visszaszállnak a várlátogató utasok. Újabb zsilipelés következik, majd végighajózunk a Nibelungengau nevű, lankás hegyekkel övezett folyószakaszon. Zsilipelés a persenbeugi Habsburg-kastély tövében. Itt született utolsó királyunk, IV. Károly. A duzzasztó felett a Strudengau mesébe illő világa következik. A Wörth-sziget felett Greinben (2178-as fkm) kikötünk, majd linzi szállásunka megyünk autóbusszal.

4. nap. Mauthausen – Linz – Donauschlinge – Schlögen
Reggeli után városnéző sétára indulunk Linz belvárosában: a régi dóm, a jezsuita templom, az ’56-os tábla, a főtér, az óváros középkori épületei. Majd autóbusszal Mauthausenbe megyünk, ahol hajóra szállunk (2112 fkm). Indulás után rövidesen zsilipelünk Abwindennél, tovább hajózva felfelé a Traun folyó torkolata felett megismerjük Linz másik arcát: az acél- és vegyi üzemek világát, a kikötők sorát, ahol évente közel 3 millió tonna árut rakodnak. A hajógyárat elhagyva beérünk Linz belvárosába, a Dunáról szemlélhetjük a reggeli sétánk helyszíneit. Linz felett szép, szabadfolyású szakaszon hajózunk az ottensheimi vízlépcsőig, zsilipelünk, és hajózunk tovább a Malom-vidék felé. A közeli aschachi zsilipnél elérjük a hegyeket. A zsilipben 16 métert megyünk felfelé, majd a hatalmas kapuk kinyílása után a Duna tündérvilágába érünk. Az erdős hegyek között kanyargunk a festői szakaszon egészen a híres Donauschlingéig (Duna-hurok), itt Schlögennél (2187-es fkm) kikötünk, majd autóbusszal visszamegyünk Linzbe.

5. nap. Schlögen – Passau

Linzből visszabuszozunk Schlögenbe és hajóra szállunk. és továbbra is szépséges hegyek között haladunk. Engelhartszellnél a trappista kolostort csodálhatjuk meg a Dunáról majd következik a szép jochensteini vízlépcső és a híres, sziklán álló Nepomuki Szent János szobor. Másfél óra múltán feltűnik a Duna ékköve, Passau a három folyó összefolyásával. Kikötünk (2225-ös fkm), búcsút véve a hajótól városnéző sétára indulunk: Gizella királynénk sírja, a dóm és benne Európa legnagyobb orgonája, szűk sikátorok, középkori épületek. Városnézés után szabadprogram, vásárlási lehetőség. Délután indulás haza autóbusszal, egészségügyi megállókkal érkezés Győrbe 21 óra után, Budapestre 23 óra körül.

Időpont:                      (5 nap/4 éjszaka)
Elhelyezés:                  szállodában***, 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban.
Ellátás:                        reggeli, vagy félpanzió
Utazás:                        hajóval és autóbusszal
Alap részvételi díj:       252 500 Ft/fő
Ebből részvételi díj: 229 500 Ft/fő
Ebből kikötői illeték: 23 000 Ft/fő
Útlemondási biztosítás: 2,5 %
Utasbiztosítás: 3 250 Ft/fő

Egyágyas felár:            77 000 Ft
Félpanziós felár:          44 800 Ft
Rádióvevős fülhallgató: 2023-tól a részvételi díjban
Belépők: kb. 45 EUR.

Hajóval a Vaskapun át Boszniába

2024. szeptember 15-20.

Részletes program...

A Vaskaputól Újvidékig a Dunán

2024.06.28-07.02.
2024.08.27-31.

Részletes program...

Hajózás Győrből Melkbe

2024. május 25-27.

Részletes program...